Wij helpen ondernemingsraden aantrekkelijk te zijn.

Onze visie op medezeggenschap

Organisaties veranderen

Organisaties veranderen. Mensen veranderen. Ondernemingsraden veranderen. Of niet? OR-en zijn een typisch product van na-oorlogse verhoudingen in Nederland. Geboren uit de strakke verhoudingen van de wederopbouw en de planmatige aanpak uit de jaren zeventig. Inmiddels zijn we ruim in de 21e eeuw aanbeland en zijn de verhoudingen in organisaties sterk veranderd. Onze visie op veranderende medezeggenschap.

De positie van bestuurders verandert

De trend van verandering gaat een andere kant op. Organisaties zoeken naar flexibiliteit. Zelfsturing en agility zijn nu bijvoorbeeld populaire thema’s. De positie van bestuurders is daarbij ook aan het veranderen. Vandaag de dag draait invloed om netwerken, zinvolle gesprekken en zelfbewust optreden. Daar zit je dan als OR. Met de wet in je hand, je blik op de bestuurder en je hoofd bij de notulen. Wat nu?

Het verdwijnen van klassieke verhoudingen en structuren biedt nieuwe kansen en stelt andere eisen aan een OR. Als werk en aansturing anders georganiseerd worden, hoe kan je als medezeggenschap dan hierop aansluiten?

Aantrekkelijk voor collega’s en bestuurders

Wij geloven dat medezeggenschap weer geweldig kan zijn; fris en uitdagend. Wij helpen ondernemingsraden aantrekkelijk te zijn. Aantrekkelijk voor collega’s, doordat tijdelijk meedenken in projecten mogelijk is. Aantrekkelijk voor bestuurders, omdat zelfbewust gelijkwaardig optreden hen uitdaagt en besluiten beter maakt. En aantrekkelijk voor management en toezichthouders, om hun blik te verruimen, scherp te blijven. Andere perspectieven mee te nemen.
Het is tijd om de vertrouwde formele en procedurele route naar de bestuurder vaker los te laten. Om meer tijd en energie te kunnen steken in andere vormen van beïnvloeding. Dat vereist soms pionierswerk en het experimenteren met vernieuwing. Uitgedaagd? Wij helpen je graag om medezeggenschap te laten groeien.

Door: Hugo Burger, trainer adviseur bij Loof